Purmerend

 Purmerend is een stad en gemeente in de regio Waterland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente Purmerend telt 78.846 inwoners en Purmerend heeft een oppervlakte van 24,52 km². De gemeente Purmerend maakt deel uit van de plusregio Stadsregio Amsterdam. Purmerend is vooral geliefd bij forenzen.
Geschiedenis van Purmerend

Purmerend is als kleine handelsnederzetting voor de visserij en scheepvaart ontstaan tussen de meren Purmer, het Beemster en de Wijde Wormer. De naam Purmerend is als volgt te verklaren: “het leght aan ’t eynde van de Purmer, ’t welck een meir oft binnenwater was, maer namaels droogh en tot landt gemaeckt”. Purmerend was rond 1340 een gehucht, maar kwam daarna tot bloei. Willem Eggert mocht in 1410 van graaf Willem de Zesde een eigen kasteel bouwen dat in 1413 gereed kwam; slot Purmersteijn. Purmerend kreeg in 1434 stadsrechten. Vanaf 1392 bezat Purmerend twee kloosters, waarvan het St. Ursula het bekendste was; dit bevond zich op de plek van de huidige Koemarkt. De overwinning van de Watergeuzen op de Spanjaarden maakte in 1572 een einde aan de kloosters. Het kasteel Purmersteijn werd rond 1671 bewoond door Jacob F. Hinlopen; het werd afgebroken in 1741 omdat het in verval was geraakt.

Purmerend is omgeven door polders, zoals de Purmer, Beemster en Wormer. Purmerend werd het marktcentrum van de omgeving, maar het bevolkingsaantal van Purmerend groeide langzaam. Pas na 1960 is de bevolking gegroeid van ongeveer 10.000 naar ongeveer 80.000 inwoners. Purmerend ligt gunstig ten opzichte van Amsterdam waar veel inwoners, vaak voormalig inwoners van de hoofdstad, werken.

Purmerend noemt zich met recht al jarenlang Marktstad, maar Purmerend was in 2003 ook vernoemd tot Kermisstad van Nederland. Naast de kermis is Purmerend vooral bekend om haar (vee-)markten. Na de vele veeziekten tussen 1995 en 2001 is de koe -en schapenmarkt niet meer in de openlucht toegestaan. De veemarkt is daarop verplaatst van het centrum naar industrieterrein, en is in private handen overgegaan.Kunst en Cultuur in Purmerend

Podia in Purmerend
- P3 Purmerend
- Theater De Verbeelding
- Theater de Purmaryn

Bioscoop in Purmerend
- JT

Musea in Purmerend
- Purmerends museum
- Museum Waterland

Verkeer en vervoer
Purmerend ligt aan de Spoorlijn Amsterdam - Zaandam - Enkhuizen en heeft drie stations: Weidevenne, Purmerend en Overwhere.